PDA

View Full Version : To all u clickable cockpit dweebs


Baron
04-02-2011, 01:35 PM
Thx for insisting on a seemingly useless feature.

Adds one more dimension to this game, and we cant have to many of those can we. :)

Once the kinks is ironed out and all the features work as they should it will be a very long time before any other Sim gets even close.


Thx.

Meusli
04-02-2011, 01:45 PM
Thx for insisting on a seemingly useless feature.

Adds one more dimension to this game, and we cant have to many of those can we. :)

Once the kinks is ironed out and all the features work as they should it will be a very long time before any other Sim gets even close.


Thx.

I hate the fact its on by default so you have a floating arrow sticking around.

SlipBall
04-02-2011, 02:02 PM
I accept no blame:-P I was for binding function to a key, then seeing the switch action. I hated the idea of using the mouse.:grin:

addman
04-02-2011, 02:04 PM
I hate the fact its on by default so you have a floating arrow sticking around.

F10 does the trick.;)

Strike
04-02-2011, 02:04 PM
I hate the fact its on by default so you have a floating arrow sticking around.

they should make it so that the mouse disappears if left untouched over 2 seconds or something

TheEditor
04-02-2011, 02:18 PM
Play dcs A-10c then tell me its useless... There shouldn't be menus when you click on stuff in COD. If everyone had touchscreens then maybe you could get rid of the mouse.

Clickable cockpits are great when done right.

TheEditor
04-02-2011, 02:19 PM
they should make it so that the mouse disappears if left untouched over 2 seconds or something

Agreed

bongodriver
04-02-2011, 02:23 PM
but I have discovered a usefull little feature of the floating cursor, if you position it close to centre of view and pan your head around the cockpit the cursor will give a digital indication of what a particular instrument is reading, this makes those hard to read directional gyro's a bit easier.

SsSsSsSsSnake
04-02-2011, 02:28 PM
F10 doesnt seem to switch mine off ,is there a setting in the menu,is it in views?
thanks

TeeJay82
04-02-2011, 02:36 PM
Whats the problem? if you dont like to use the mouse, just bind the keys to the keyboard..

i like this feature a lot... go buy A2A spitfire for FSX then play with the thought that this could one day be identical to COD

Propwash_
04-02-2011, 02:39 PM
My experience with mouse-activated featrures in FSX is that it takes too much time lining up the cursor with the control and activating it. A real pilot knew where the controls and switches were by memory and could activate them by feel using both hands without having to look, or at least with only peripheral vision.

If you speed up the mouse movement, you inevitably overshoot the control and spend a lot of time backtracking. This might be an interesting scenario for a full-real start of a bomber using complex engine management - once. After that - trust me - you will be back to the keyboard :)

kimosabi
04-02-2011, 02:46 PM
We have both worlds. I like 'em both.

MadTommy
04-02-2011, 03:05 PM
To all u clickable cockpit dweebs Thx for insisting on a seemingly useless feature

You sir are a prize numpty.

Just because you don't like it does not mean its useless. Is pressing F10 to much effort for you? :roll:

I use it constantly and cannot understand why anyone would have an issue with it.

TheEditor
04-02-2011, 03:11 PM
You sir are a prize numpty.

I use it constantly and cannot understand why anyone would have an issue with it.

Cuz this game is full of 40somethings that are afraid of change...lol

Blackdog_kt
04-02-2011, 03:19 PM
Hmmm,strange, because i use it all the time for flying full switch and it helps me a lot.

CoD's system is excellent, it gives us the option to use any way we want and it's switchable mid-flight.

I can map time-critical controls to keyboard and stick and still not have a million different shortcuts to remember, because the secondary controls are activated with the mouse. Instead of having to think key-commands, i just think cockpits. I have those dials right in front of my face, why should i have to remember that, for example, ctrl alt B + turns the altimeter calibration button clockwise and ctrl alt B - turns it counter-clockwise?

Sure, you'll say it's not important, you can see the ground, etc. Well, it's still early days but there's loads of stuff it would be useful for in the near future, especially when trying to land in a thunderstorm when we get the dynamic weather module implemented. Radio navigation, radar equipped fighters, night flying and so on, they all require the use of extra instruments with their own controls. I'll be damned if i have to remember a bunch of extra keyboard shortcuts to increase/decrease radar gain, range and what not.

The mouse-over tooltips are also very useful to check instruments in a hurry without squinting or going to zoom view.

I flew a 110 sortie yesterday with CEM and temperature effects enabled and it helped me a great deal. I would just look to the side, mouse over the little instruments in the engine nacelle and get an instant read-out of my oil temps. Then, after combat i opened the map, estimated a rough course back to base, click-and-hold on the repeater compass to turn the compass card and off we go, no need to keep the map open or try to make out the numbers on the compass card, just align aircraft icon on the compass so it points straight up.

This new sim is so complex under the hood, with a lot of stuff that's not readily apparent yet to most people, that it will take a lot of following real world methods to get any success in the long run.

What i'm saying is that to fly CoD at high realism settings you need a lot of controls, so enabling mouse interaction is the only way to go if we want everyone to be able to fly at full switch.
Not everyone has a warthog hotas but everyone has a mouse and since it's optional i don't see anything wrong with it.

It would be wrong if it wasn't an option, because then it would amount to the developer team saying "hey, we made this awesome game that you can't fly at full difficulty and expect to succeed, unless you have the spare cash to buy 4 separate controllers or build an entire home cockpit".

That's why people advocated the click-pit interface, not because it's the best but because it's the cheapest and most readily available control device to everyone. It's either click-pits, expensive peripherals or simplified aircraft modeling. The last one is not an option, the other two are and each one of us can choose between them as we see fit.

I fail to see the problem here.

BigC208
04-02-2011, 03:25 PM
You sir are a prize numpty.

Just because you don't like it does not mean its useless. Is pressing F10 to much effort for you? :roll:

I use it constantly and cannot understand why anyone would have an issue with it.

Maybe I read Baron wrong but I think he's really happy that the dweeps insisted on clickable cockpits. Scarcasm get's sometimes lost in translation. I too think we have the best of both worlds. Use the clickables when you're just practicing procedures etc etc. Bind it to the keyboard or joystick for combat.

Kikuchiyo
04-02-2011, 03:28 PM
maybe I read Baron wrong but I think he's really happy that the dweeps insisted on clickable cockpits. Scarcasm get's sometimes lost in translation.

Indeed that is how I read it as well. He was kinda trying to say "I thought this was a silly idea, but in the end I wan to thank you guys for insisting because it adds a lot more than I expected."

Obviously that is my interpretation of what he said, so I could be wrong.

Baron
04-02-2011, 03:54 PM
Indeed that is how I read it as well. He was kinda trying to say "I thought this was a silly idea, but in the end I wan to thank you guys for insisting because it adds a lot more than I expected."

Obviously that is my interpretation of what he said, so I could be wrong.


U and BigC are absolutly right :)


Sry if it came across in the wrong way.

Rote Dreizehn
04-02-2011, 03:59 PM
Personally I love the clickable Cockpits.

The clickable Cockpits are a great Enhancement of IL2 Series and i really
hope that Luthier will increase the clickable Elements in all Cockpits. I
really love the new Engine Management and what happend if you do some
things wrong (for example Oil Cooler)

TheEditor
04-02-2011, 04:05 PM
Oh...

TheEditor
04-02-2011, 04:07 PM
@Baron

Personally I love the clickable Cockpits.

It seems to be that you a typical Arcarde Gamer with no connection to
the real environment of a plane.

Did you flew a plane? Maybe you should do that, then you will find out
that a plane canĀ“t be startet easily with a Button "i" ;-)

The clickable Cockpits are a great Enhancement of IL2 Series and i really
hope that Luthier will increase the clickable Elements in all Cockpits. I
really love the new Engine Management and what happend if you do some
things wrong (for example Oil Cooler)

You should better play Wings of Prey, if you need a short Arcarde Session!

>> Thx for insisting on a seemingly useless feature.
>>Adds one more dimension to this game, and we cant have to many of those can >>we.
>>Once the kinks is ironed out and all the features work as they should it will be a >>very long time before any other Sim gets even close.
>>Thx.

Read the whole thread, your going to feel like a jack&$$...lol

Blackdog_kt
04-02-2011, 04:12 PM
U and BigC are absolutly right :)


Sry if it came across in the wrong way.

Ah, we misunderstood. My apologies :grin:

Rote Dreizehn
04-02-2011, 04:34 PM
sorry - i understand now. It was a misunderstood of his sentences

kimosabi
04-02-2011, 04:41 PM
Too much srs!

Space Communist
04-02-2011, 07:14 PM
How do you guys use the clickable cockpit in flight anyway? do you move your mouse over to the other side of your keyboard and use it with your off hand? I can't really see any other way without taking your hand off the stick. I guess if I could rig some way to have my stick in the center I could swap hands on the stick, though I can't imagine flying with my left hand for more than a few seconds.

norulz
04-02-2011, 07:23 PM
We sould have a setting in Option menu to choose if we preffer it on by default.

We sould have a setting in Options menu to choose if we want labels.

kimosabi
04-02-2011, 08:19 PM
How do you guys use the clickable cockpit in flight anyway? do you move your mouse over to the other side of your keyboard and use it with your off hand? I can't really see any other way without taking your hand off the stick. I guess if I could rig some way to have my stick in the center I could swap hands on the stick, though I can't imagine flying with my left hand for more than a few seconds.

I don't use the mouse while in combat. The clicky stuff is just for start up and maintaining the aircraft at cruise/climb when I'm trimmed out and fly hands off.

Jotaele
04-02-2011, 09:50 PM
i love clickable cockpit too, as being a fsx and dcs player for years, but i found implementation in Clod a bit limited, i hope they will expand it more over time, and i found a grat problem , mouse lag, at least im my rig the mouse has some delay that its very annoying.I dont like too the vay in wich some instrument are manipulated, with left or right zone selectable , i prefer to click and drag to select the values because you need less precission.

O_TaipaN
04-05-2011, 04:19 PM
Play dcs A-10c then tell me its useless... There shouldn't be menus when you click on stuff in COD. If everyone had touchscreens then maybe you could get rid of the mouse.

Clickable cockpits are great when done right.

There are menus?

DCS A-10C and Blackshark is so nice you click it goes one way, right click it goes the other, roll the mouse wheel or drag - rotaries go round and round. NICE, Immersive, quick, easy, and get back to flying and situational awareness.


Why did they do COD with menus then? Must be a reason?

ATAG_Doc
04-30-2011, 05:35 AM
Cuz this game is full of 40somethings that are afraid of change...lol

Bingo

timholt
04-30-2011, 06:01 AM
Cuz this game is full of 40somethings that are afraid of change...lol

Even more afraid are (some of) us 60 somethings.

skouras
04-30-2011, 06:41 AM
its a simulation its supposed to have a clickable pit and i love it:-)
if some people wants no clickable cockpits then go and fly WOP
i hope they expand this feature and make it more clickable with rotations and not decrease and increase

BrassEm
04-30-2011, 06:45 AM
My experience with mouse-activated featrures in FSX is that it takes too much time lining up the cursor with the control and activating it. A real pilot knew where the controls and switches were by memory and could activate them by feel using both hands without having to look, or at least with only peripheral vision.

If you speed up the mouse movement, you inevitably overshoot the control and spend a lot of time backtracking. This might be an interesting scenario for a full-real start of a bomber using complex engine management - once. After that - trust me - you will be back to the keyboard :)

Never a truer word spoken Propwash.

For years I have not flown FSX for not more than half an hour for that very reason. I only ever fly VC in any sim, and with TIR it was impossible to set the panels for flight direction with mouse-overs.

Mouse clicks definitely has a place in this game and it is a great move forward that it is included. But you can never ever beat the hardware interface.

(The old IL-2 had a peripheral interface but there is no mention of one in this version?)

mayestdo
04-30-2011, 07:58 AM
I hate the fact its on by default so you have a floating arrow sticking around. 1+

Ze-Jamz
04-30-2011, 10:23 AM
they should make it so that the mouse disappears if left untouched over 2 seconds or something

+1